KUUTAMORETKI

Ajoittamalla retken "täyttyvän kuun" loppuvaiheelle, saa mukavasti tunnelmallista lisävaloisuutta iltaan. Jos taivas on selkeä ja tähdet näkyvät, voi taivaanmerkeistä saada myös suuntaa ja kellonajan.

Kuutamoretki voi olla yksinkertaisimmillaan yökävelyä kuun valossa. Valaisimia on hyvä olla turvallisuuden kannalta mukana, mutta silmän hämärään tottumisen kannalta, niiden käyttämistä voi välttää. Terve näkökyky sopeutuu kuun valoon noin 15 - 30 minuutissa, kun sitä ei häiritä muulla valonlähteellä. Punaista valoa voi käyttää esim. kirjan tai kartan lukemiseen hämäränäköä häiritsemättä.

Jokapojan ja -tytön tähtitaivaan tutkiminen on vaivatonta harrastamista, siihen ei tarvita oikeastaan mitään välineitä. Samaan aikaan kun joku löytää ensimmäisen tunnistamansa tähtikuvion, toinen voi löytää pohjantähden ja ilmansuunnat, sekä kolmas tunnistaa näkyvissä olevat planeetat ja erottaa ne tähdistä. Nuoren tarkat silmät voivat havaita jopa Jupiterin suurimpia kuita.

Maan päällä oleva luontokin avautuu kuun valossa aivan uuteen ulkoasuunsa. Eläinmaailman nisäkkäät, jotka ovat suurimmaksi osaksi yöaktiivisia, alkavat hämärän tullen liikkumaan. Jos retkellä ollaan hiljaa ja sijainnista näkee hyvin ympäröivään luontoon, voi monesti havaita ja seurailla useampienkin eläinten toimia ravintotalouden askareissa.

Luonnon yöelämä on ehdottomasti kokemisen arvoista.

Jännittäviä hetkiä kuutamoöihin toivottaa: Teijon Retkiopas ;)