SAHAJÄRVI

jyrkkärantainen ruukkijärvi

Rotkolaakso

Teijon kartanon vanhassa puistossa sijaitsee osin pystyreunainen kalliorepeämä. Rotkon pohjalla on pieni puro, joka kuohuu keväisin koskena ja joskus sateettomana kesänä voi ehtyä aivan kuivaksi uomaksi.

Talvella virtaavan veden lämpö luo rotkoon oman pienen mikroilmaston. Sydäntalven aikaan rotko saakin joka talvisia muuttajia Pohjoisesta, kun koskikarat tulevat talvehtimaan avoimena virtaavan veden ääreen.

Rotkolaaksossa on talvisin upeita jääputoiksia ja moni metrisiä jääpuikkoja. Kesäisin alueella on keskieurooppalainen tuulahdus pähkinämetsineen ja korkeine jalo lehtipuineen.

Rotkolaaksolle pääsee kätevimmin Teijon kylällä olevalta Sahajärven P-paikalta, n. 300 metriä polkua Itään. Alue näkyy P-paikan opastekartassa kalliojyrkänteenä ja Sahajärvestä laskevana purona.

Talvella padon alapuolella lammen kohdassa oleva kallioseinämä jäätyy kauniiksi taideteokseksi.

Sahajärven Pohjois-rannan kallioseinämät

Sahajärven Pohjois-rannalla on kalliojyrkänne, joka on osin myös vedenpinnan alaluolella. Jyrkänteessä on noin 5 - 10 metriä korkeita pystyseinämiä jättiläismäisinä portaina. Jyrkänteen päältä avautuu upea näköala kauniille Sahajärvelle. Voisiko olla parempaa yhdistelmää, kuin vapaa aurinkoinen iltapäivä ja maittavat eväät näissä upeissa maisemissa :)

Tämä maisema on vain 400 metriä Laviakallion P-paikalta metsän läpi Lounaaseen. Merkittyä reittiä tänne ei ole, mutta polkuja sitäkin enemmän.